Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

 

 

 

 

PŘIJÍMÁME PLATBY KARTOU:

 

 

   11 let na trhu 

 30.000 odbavených objednávek

   5000 položek skladem

Sleva

 

CO JE U NÁS NOVÉHO?

arr3Opět naskladněnoOpět jsme pro vás naskladnili chybějící a vyprodané velikosti dívčích pyžam: S2852 v růžové...

27. 04. 2018 | Recepty - něco na zub

Zdravé svačinky pro děti

Jaro je krásné období. Vše roste, vše se zelená a je mnohem jednodušší připravit svému mlsnému raráškovi něco zdravého na zub. Pokud máte zahrádku, jistě se už brzy dočkáte ředkviček, okurek, rajčat nebo salátu. Můžete si také natrhat čerstvé bylinky a s pažitkou ozdobit váš zdravý výtvor. Nyní se ale inspirujte našimi recepty na zdravé pochutnání, které jsme pro vás i vaše děti s láskou vybrali.

 

Domácí Lučina

Základ většiny pomazánek tvoří lučina. Pokud tedy chcete své zdravé recepty dovést k naprosté dokonalosti a vyrobit si i lučinu domácí, tak je to jednoduché.

Co budete potřebovat?

1 velký bílý jogurt (žádný odtučněný),
1 malá zakysaná smetana bez škrobu,
sůl

Od jogurtu k lučině:

  • Všechny suroviny promíchejte
  • Připravte si hrnec na který dejte cedník.
  • Přes noc nechte směs na plátýnku v cedníku odkapat a ráno si můžete pochutnat na této dobrůtce.
  • Odstředěnou syrovátku můžete použít na zadělání nějaké dobré buchty.
  • Pokud si chcete vyrobit rovnou bylinkovou lučinu, tak stačí zároveň se solí přimíchat čerstvé či sušené bylinky, nebo bylinky přidat do čisté lučiny až po odkapání.

Zkoušela jsem obě verze. Na obrázku je lučina rovnou s čerstvými bylinkami. 

 

Tvarohová pomazánka plná síly

Tvaroh je bezpochyby zdravý. Obsahuje spoustu bílkovin, minimum sacharidů a navíc dětem chutná. Připravte z tvarohu lahodnou pomazánku, namažte ji na celozrnný chléb a zdravá svačinka je rázem na světě.

Co bude potřeba na misku pomazánky?

250 g tvarohu,
½ bílého jogurtu,
jarní cibulka,
pažitka,
pepř a sůl.

Od pažitky až k pomazánce:

  1. Nasekejte pažitku na jemno.
  2. Nakrájejte jarní cibulku na tenké plátky.
  3. Smíchejte tvaroh s bílým jogurtem a směs důkladně promíchejte.
  4. Přidejte nakrájenou cibulku, pažitku a opět zamíchejte.
  5. Dochuťte pomazánku solí a pepřem.

Tvarohovou pomazánku můžete připravit hned na několik způsobů. Místo pažitky použijte červenou popriku, sýr nebo vejce. Možností je však mnohem víc. A navrch můžete přidat ještě třeba rajče nebo ředkvičku.

 

Ovocný salát pro mlsné jazýčky

Nachystejte dětem na snídani třeba ovocný salát. Ovoce je základ zdravého dětství, navíc je sladké a dětem chutná.

Co bude potřeba na jednu snídani?

1 banán,
2 jablka,
50 g bílých nebo tmavých hroznů,
4 vlašské ořechy,
1 bílý jogurt,
med.

Od ovoce až k salátu:

  1. Nakrájejte ovoce a dejte ho do misky.
  2. Zalijte ovoce bílým jogurtem.
  3. Jogurt posypejte nalámanými vlašskými ořechy a pokapejte medem.

Nemusíte však zůstat pouze u banánu a jablka. Vyzkoušejte třeba mango nebo jiné ovoce. Záleží na tom, co vašemu dítěti chutná. K ovocnému salátu se také někdy přidávají zdravé ovesné vločky.

 

Domácí banánové tyčinky milované maminky

Ovesné tyčinky jsou zdravou alternativou sladkostí. Když si je navíc připravíte doma a sami, budou vám i vašim dětem o to více chutnat. Tak se pusťte do pečení, ať máte zdravou svačinku hotovou.

Co bude potřeba na 12 tyčinek?

200 g ovesných vloček,
100 g másla,
100 g třtinového cukru,
60 g vlašských ořechů,
60 g sušeného ovoce (brusinky, ananas, kokos),
2 banány,
4 lžíce medu.

Od medu až k tyčinkám:

  1. Nalijte do hrnce med, přidejte k němu máslo i třtinový cukr a směs pomalu zahřívejte, dokud se vše nerozpustí.
  2. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  3. Sušené ovoce i banány nakrájejte na drobné kostičky, ořechy nalámejte a vše společně s vločkami přisypejte do hrnce.
  4. Nabírejte směs po částech z hrnce a upravte ji na plechu do požadovaného tvaru.
  5. Jakmile bude plech plný, pečte zhruba 20 minut, dokud povrch tyčinek nezezlátne.

Vločky i ořechy můžete v troubě nejprve opražit, aby byly tyčinky více křupavé.

 

Pomazánka z medvědího česneku přímo z lesa

Pokud nemáte vlastní zahrádku, vyrazte do lesa podívat se po medvědím česneku. Jeho čas právě nastal. Medvědí česnek vám po dlouhé zimě doslova dodá medvědí sílu. Dejte však pozor a sbírejte opatrně – vždy jen pár lístečků z jednoho trsu. Příroda vám za to bude vděčná a za rok vám opět nadělí úrodu medvědího česneku na stejném místě.

Co bude potřeba na misku pomazánky?

200 g lučiny,
svazek medvědího česneku,
pepř a sůl.

Od medvědího česneku až k pomazánce:

  1. Nakrájejte medvědí česnek na jemno.
  2. Přidejte ho do lučiny.
  3. Dochuťte pomazánku solí a pepřem.

Místo lučiny můžete použít také změklé máslo, případně obě ingredience zkombinovat. A na závěr nezapomeňte pomazánku ozdobit ještě třeba čerstvou pažitkou.

A jaké zdavé svačinky mají rády vaše děti? Podělte se s námi o vaše oblíbené recepty. 

Tak ať dětem chutná!

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ