Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Ne 8:00-19:00 hod.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Štítky blogu
Co je nového u Wolfky NOVINKY
27.08.2020
Nový článek, který vám pomůže při výběru tepláků
Tepláků není nikdy dost. Jak se zorientovat v sortimentu tepláků jsem vám sepsala do tohoto článku, tak na něj mrkněte, ať víte, které vybrat třeba n... číst celé
25.06.2020
Stáhněte si seznam na tábor a zabaleno bude v cupu letu
Vyráží vaše děti na tábor? Tak by se vám mohl vhodit tento praktický tahák na balení. S ním bude balení hračka.  Pokud se chystáte dělat u nás objedn... číst celé
20.03.2020
Dočasné zrušení dobírek - STOP STAV do odvolání
Na doporučení našich dopravců jsme do odvolání kvůli šíření viru pozastavili možnost placení na dobírku.Platit můžete přímo na e-shopu kartou nebo ban... číst celé
Zobrazit všechny novinky

recenze

  1. Úvod
  2. BLOG U Wolfky
  3. Recepty - Vlčí dobroty
  4. Špaldový koláč se švestkami aneb Když nevíte, co dětem na svačinu

Špaldový koláč se švestkami aneb Když nevíte, co dětem na svačinu

Také kolikrát přemýšlíte, co dát dětem na svačinu? Je to pořád dokola. Osobně volím radši doma upečenou buchtu, než sladké kupované pečivo. Mezi mé favority patří švestkový koláč, který připravuji ze špaldové mouky. Ráda vám prozradím můj oblíbený recept. Protože máme doma dietářku s nesnášenlivostí bílkoviny kravského mléka, tak vám zde přináším varianty dvě... Jednu klasiku a druhou variantu bez kravského mléka.

Švestky můžete v sezóně použít čerstvé a ty hospodyňky, které si je vyloupaly a zamrazily, si tento koláč mohou připravit prakticky kdykoliv. Ovoce můžete obměňovat podle sezóny.

 

Co budeme potřebovat?ŠPALDOVÝ KOLÁČ

1. Klasická varianta:

  • 2 a 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 5 vajec
  • švestky buď čerstvé, nebo vyloupané mražené
  • olej na vymazání a strouhanku na vysypání plechu

Na drobenku si připravíme:

  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce másla

 

2. Varianta bez kravského mléka:

  • 2 a 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek sójového, nebo mandlového mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 5 vajec
  • švestky buď čerstvé, nebo vyloupané mražené
  • olej na vymazání a strouhanku na vysypání plechu

Na drobenku si připravíme:

  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce ramy s olejem z vlašských ořechů

 

A jak na to?

Nejprve si olejem vymažeme plech a vysypeme ho strouhankou. Zapneme si troubu - nejlépe horký vzduch na 160 °C.

Připravíme si drobenku: Na hluboký talíř nebo do mističky dáme hrubou mouku, cukr a máslo - vše propracujeme, promneme a drobenka je na světě. 

Pokud máme čerstvé švestky, tak si je vyloupeme, nebo mražené, vyloupané připravíme na cedník. Než uděláme těsto, tak většinou ani nestihnou povolit.

Do velké mísy dáme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, mléko a olej. Všechny suroviny vyšleháme v těsto, které nalijeme na plech.

Celou plochu poklademe švestkami. Pokud máte mražené, můžete je propláchnout studenou vodou, prohodit na cedníku a rovnou dát na těsto. Na závěr posypeme celou plochu drobenkou a nyní už na nic nečekejte a šup s koláčem do trouby.

V troubě se bude koláči líbit tak 45 minut. Každopádně doporučuji vyzkoušet špejlí, zda je těsto již propečené a nelepí se.

Záleží samozřejmě, jak velký plech používáte. Toto množství je odzkoušeno na celkem velký plech do trouby Gorenje.

Upečený koláč necháme vystydnout, nakrájíme a už jen vaříme kávu, nebo připravíme mističky pro děti do školy. Budu ráda, když mi napíšete, jak vám koláč chutnal.

Možná vás bude také zajímat článek o stravování dětí, tak na něj mrkněte.

Zdraví vás vaše Wolfka

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Jakmile se u Wolfky něco šustne, dáme vám vědět.
NEZMEŠKEJTE NOVÉ ZBOŽÍ !
2007-2020 U Wolfky.cz - Všechna práva vyhrazena.
 
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.